Zorg & Service

Reizigersconsult

We gaan steeds vaker verder op vakantie en zoeken steeds meer de nog niet ontdekte plekken van de wereld op. Voor een zorgeloze vakantie is een goede voorbereiding nodig. Zo weet u alles over het land van bestemming en heeft u precies gedacht aan alle spullen voor in uw koffer. Maar vergeet ook vooral niet om u voor te bereiden op de gezondheidsrisico’s van het betreffende land! Wij kunnen u per land adviseren over bijvoorbeeld vaccinaties en medicijnen die u mee zou moeten nemen.

U kunt zelf ook veel informatie inwinnen (www.lcr.nl), maar houdt er rekening mee dat deze informatie algemeen van aard is.

Schengenverklaring
Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, gelden strenge regels. Dat is niet gek, want in het buitenland kunnen deze medicijnen voor verboden middelen (drugs) worden aangezien. Onder de Opiumwet vallen slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-middelen en medicinale cannabis. Vallen uw geneesmiddelen onder de Opiumwet? Dan bent u verplicht een Schengenverklaring op zak te hebben. Wij raden u aan deze vier tot zes weken voor vertrek aan te vragen bij uw arts. Niet alleen moet uw behandelend arts de verklaring ondertekenen; deze dient ook gelegaliseerd te worden.

Met de Schengenverklaring mag u voor maximaal dertig dagen geneesmiddelen meenemen in de landen die het Schengenverdrag ondertekend hebben. De Schengenlanden zijn: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Neemt u geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen mee naar landen die niet bij het Schengenverdrag aangesloten zijn, dan heeft u een Engelstalige medische verklaring van uw behandelend arts nodig. Deze verklaring moet gelegaliseerd worden. Voor meer informatie over de Schengenverklaring en de Engelstalige medische verklaring kunt u terecht bij apotheek de Vriendschap.

Afspraak maken

Afspraak maken

Aangeboden in

Servicepunt Emmen

Wilhelminastraat 14
7811 JA

Geopend Sluit om undefined
Plan route
0591 612 486
Kies uw vestiging

Emmen

Seinstraat 20
7811 GV

Geopend Sluit om undefined
Plan route
0591 612 486
Kies uw vestiging

Ter Apel

Markt 14
9561 KA

Geopend Sluit om undefined
Plan route
0599 481 266
Kies uw vestiging

Borger

Hoofdstraat 43
9531 AB

Geopend Sluit om undefined
Plan route
0599 238 465
Kies uw vestiging

Schoonebeek

De Pallert 20
7761 BV

Geopend Sluit om undefined
Plan route
0524 215 101
Kies uw vestiging

Veelgestelde vragen

Ik ga op vakantie naar het buitenland en neem medicijnen mee, waar moet ik rekening mee houden?

Gaat u naar een Schengenland en gebruikt u medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Dan is het nodig om een Schengenverklaring aan te vragen. Deze is 30 dagen geldig en eenvoudig aan te vragen via het CAK. Wees er op tijd bij, het kan namelijk vier tot zes weken duren tot de aanvraag voltooid is.

Op onze website kunt u bij Zorg & Service onder het kopje ‘Reizigersconsult’ meer lezen over het reizen met Opiumwet geneesmiddelen.

Als u naar een land reist dat geen onderdeel uitmaakt van de Schengenlanden, heeft u mogelijk een Engelstalige medicijnverklaring nodig. Wanneer u meerdere medicijnen gebruikt, is het raadzaam om een Actueel Medicatieoverzicht (AMO) mee te nemen op reis. Deze kunt u ook in het Engels aanvragen. Als u in het buitenland medische hulp nodig heeft, kunnen artsen rekening houden met de medicatie die u gebruikt. U kunt per e-mail, ons contactformulier of aan de balie een Actueel Medicatieoverzicht opvragen.