Zorg & Service

Medicatiebeoordeling

Door het uitvoeren van een medicatiebeoordeling verbeteren apothekers met de (huis)arts de behandeling van de patiënt en verminderen zij de mogelijke risico’s van het gebruik van meerdere geneesmiddelen gelijktijdig.

Voor het uitvoeren van een medicatiebeoordeling zijn er richtlijnen die leidend zijn voor (huis)arts en apotheker. Daarnaast zijn er aanvullende adviezen over bijvoorbeeld de samenwerking met de (huis)arts en patiëntselectie.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een aantal normen opgesteld waaraan een patiënt moet voldoen om in aanmerking te komen voor een medicatiebeoordeling.

Een medicatiebeoordeling is aangewezen voor patiënten die:

  • 75 jaar of ouder zijn en;
  • 7 of meer geneesmiddelen gebruiken en;
  • een slechte nierfunctie hebben (eGFR < 50 ml/min/ 1,73m2).

Vergoeding medicatiebeoordeling

Medicatiebeoordelingen zijn een onderdeel van de basisverzekering. De kosten van een medicatiebeoordeling die onder regie van de apotheker plaatsvindt, vallen onder het eigen risico van de patiënt. Er zijn verzekeraars die medicatiebeoordeling buiten het eigen risico laten vallen. U kunt dit nalezen in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken

Afspraak maken

Aangeboden in

Servicepunt Emmen

Wilhelminastraat 14
7811 JA

Geopend Sluit om undefined
Plan route
0591 612 486
Kies uw vestiging

Emmen

Seinstraat 20
7811 GV

Geopend Sluit om undefined
Plan route
0591 612 486
Kies uw vestiging

Ter Apel

Markt 14
9561 KA

Geopend Sluit om undefined
Plan route
0599 481 266
Kies uw vestiging

Borger

Hoofdstraat 43
9531 AB

Geopend Sluit om undefined
Plan route
0599 238 465
Kies uw vestiging

Schoonebeek

De Pallert 20
7761 BV

Geopend Sluit om undefined
Plan route
0524 215 101
Kies uw vestiging

Veelgestelde vragen

Kom ik in aanmerking voor een medicatiebeoordeling?

Wij selecteren patiënten aan de hand van de ‘Multidisciplinaire Richtlijn Polyfarmacie bij ouderen’. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een aantal selectiecriteria opgesteld waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor een medicatiebeoordeling. Deze selectiecriteria vindt u hier. Uiteraard kunt u ook zelf contact opnemen met de apotheek als u een medicatiebeoordeling wilt. In dat geval kunnen we bespreken of u hier baat bij heeft en dit eventueel met u inplannen.

Wat is een medicatiebeoordeling?

Bij een medicatiebeoordeling gaat u samen met één van onze consulenten in gesprek over uw medicatie. Tijdens dit gesprek zullen uw wensen, klachten en ervaringen met betrekking tot uw geneesmiddelen worden besproken. Na dit gesprek gaat de apotheker deskundig beoordelen of er wat verbeterd kan worden aan uw behandeling. Hierbij zal met name gekeken worden naar het verminderen van de risico’s als u meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd gebruikt. De apotheker streeft er tevens naar om u zo min mogelijk medicijnen te laten gebruiken. In overleg met u en uw huisarts zal worden besloten of geneesmiddelen gestart, gestopt of gewijzigd kunnen worden. Ook kunnen de innamemomenten, doseringen en toedieningsvormen eventueel aangepast worden naar wat het beste bij u past.

Wordt een medicatiebeoordeling ook vergoed door mijn zorgverzekering?

Medicatiebeoordelingen zijn een onderdeel van de basisverzekering. De kosten van de apotheek voor een medicatiebeoordeling vallen meestal wel onder het eigen risico. Er zijn verzekeraars die een medicatiebeoordeling buiten het eigen risico laten. U kunt dit nalezen in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.

Medewerkers met deze specialisatie

Dhr. drs. F. Akbari

Apotheker

Emmen, Servicepunt Emmen, Ter Apel, Borger, Schoonebeek

Dhr. drs. E.P. Otten

Apotheker

Borger, Emmen, Ter Apel, Servicepunt Emmen, Schoonebeek

Dhr. drs. A.J.M. van de Berg

Apotheker

Emmen, Ter Apel, Borger, Servicepunt Emmen, Schoonebeek

Mevr. drs. K.C.J. Warringa-Hollander

Apotheker

Emmen, Servicepunt Emmen

Dhr. drs. B. Vrieselaar

Apotheker

Emmen, Borger

Mevr. drs. G. Kamps

Apotheker

Emmen, Borger

Mevr. drs. M.S. Qualm

Apotheker

Borger

Dhr. drs. C. Ton

Apotheker

Ter Apel