Zorg & Service

Adviesgesprek Astma/COPD

Heeft u astma en/of COPD dan is goede zorg en advies over medicijnen belangrijk. Bij apotheek de Vriendschap kunt u terecht voor een Longcheck waarin we, samen met u, in een paar stappen vaststellen of uw geneesmiddelen beter afgestemd kunnen worden op uw wensen en behoeften.

We bespreken het gebruik van uw medicijnen, besteden aandacht aan uw inhalatietechniek en hulpmiddelen (inhalator en voorzetkamer). COPD-patiënten hebben een grotere kans op een te laag gewicht. Tijdens het adviesgesprek zullen we hier ook relevante aandacht aan besteden.

Het adviesgesprek duurt ongeveer 20 minuten. Of dit gesprek (gedeeltelijk) wordt vergoed is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Wij kunnen u hier vooraf over informeren.

Voor meer informatie en instructiefilmpjes over het gebruik van uw inhalator kunt u ook terecht op de website van inhalatorgebruik.

Afspraak maken

Afspraak maken

Aangeboden in

Emmen

Seinstraat 20
7811 GV

Geopend Sluit om 20:00
Plan route
0591 612 486
Kies uw vestiging

Ter Apel

Markt 14
9561 KA

Geopend Sluit om 18:00
Plan route
0599 481 266
Kies uw vestiging

Borger

Hoofdstraat 43
9531 AB

Geopend Sluit om 18:00
Plan route
0599 238 465
Kies uw vestiging

Veelgestelde vragen

Hoe moet ik mijn inhalator gebruiken?

Er zijn veel verschillende soorten inhalatoren. Niet elke inhalator werkt op dezelfde manier. Wanneer u op de juiste wijze inhaleert komt het geneesmiddel op de goede plek in de longen terecht en kan het zijn werk doen. Daarom is het belangrijk dat u uw inhalator correct gebruikt. De eerste keer dat u een inhalator krijgt zal het gebruik uitgebreid met u worden doorgenomen in de apotheek. Het kan zijn dat u toch (onbewuste) fouten maakt bij het inhaleren. Daarom is het goed om minstens 1 keer per jaar te controleren of het inhaleren goed gaat. Hiervoor kunt u een afspraak maken. Wij zullen het gebruik doornemen en samen met u bepalen welke inhalator het beste bij uw wensen en behoeften past. Hiernaast kunt u de website van inhalatorgebruik thuis raadplegen voor duidelijke instructiefilmpjes van uw inhalator.

Ik gebruik een inhalator met voorzetkamer. Hoe vaak moet ik de voorzetkamer vervangen?

Wij raden aan om de voorzetkamer iedere 12 maanden te vervangen. Deze kunt u gewoon bij ons bestellen per e-mail of telefoon. Vergeet ook niet om uw voorzetkamer 1 keer per week schoon te maken.

Hoe reinig ik mijn voorzetkamer?

Het schoonmaken van de voorzetkamer kan per type verschillen, maar over het algemeen heeft handmatig reinigen de voorkeur. Haal de voorzetkamer uit elkaar en was de onderdelen in een sopje van schoon, lauw water met afwaszeep. Spoel de voorzetkamer niet af en laat alle onderdelen drogen aan de lucht. Let op dat de onderdelen goed droog zijn voordat u de voorzetkamer weer in elkaar zet. Het medicijn kan anders aan de wanden gaan plakken wanneer u inhaleert.